30 augusti 2013 – Tidningen Väster (GöteborgDirekt)

Skjutfältsbeslut kan komma plötsligt

Ett år närmar sig två och regeringens beslut om skjutfält i Södra skärgården dröjer än.
– Det går aldrig att på förhand veta hur lång tid det tar, säger Jan Gutman, handläggare för ärendet.

Till artiklen

3 oktober 2012 – Göteborgsposten

Kom till Göteborg, Lena Ek!

(endast i papperstidningen)

17 augusti 2012 – GT / Expressen

Slarv och hafs om skärgården

(Ledare: Endast i papperstidningen)

18 juni 2012 – Göteborgs Fria Tidning

Skärgården är ingen skjutbana

Göteborgs skärgård är ett unikt område för bad, båtliv och turism. Under sommaren kommer tusentals människor hit för att njuta av skärgården. Det är inte en lämplig plats för militärens skjutövningar, skriver Gudrun Tiberg, med flera från nätverket Fredsam.

Till artiklen 

14 juni 2012 – Göteborgsposten

Öppna för saklig debatt om skjutfält

Är det rimligt att tillåta kraftigt ökade militärövningar i anslutning till ett tätbebyggt skärgårdsområde? Vi menar att alla vinner på en öppen och saklig debatt när regeringen ska avgöra frågan, skriver bland andra Klas Ålander och Monica Havström, Skärgårdsuppropet.

Till artiklen

9 juni 2012 – Göteborgsposten

Osaklig debatt riskerar Göteborgs garnison

Göteborgs garnison och de förband som är knutna till den har uteslutande nationella uppgifter. De har behov av att öva väpnad strid längs hela konfliktskalan, skriver Erik Pousar.

Till artiklen

19 maj 2012 – GT / Expressen

Varför öva vid Styrsö för en insats i Asien?

För besökare framstår ofta Göteborg, med sin vänliga atmosfär och natursköna belägenhet, som smått unik bland världens halvmiljonstäder. Nu håller vi emellertid på att bli unika även av andra skäl.

Till artiklen 

31 mars 2012 – Göteborgsposten

Naturskyddsföreningen förklarar krig

Ett ton bly har hamnat i havet utanför Göteborg de senaste sex åren. Nu förklarar Naturskyddsföreningen krig.

Till artiklen (endast prenumeranter)

31 mars 2012 – Göteborgsposten

Nu börjar skjutandet igen

I morgon söndag skjuter hemvärnet skarpt när de övar på Galterö huvud – säsongens första militärövning i Göteborgs södra skärgård.

Till artiklen

23 mars 2012 – Sveriges Radio

Ett år kvar till beslut om skjutövningarna

I dag på fredagsförmiddagen kommenterade miljöministern för första gången de utökade skjutövningar i Göteborgs södra skärgård som mark- och miljödomstolen godkänt och som regeringen ska fatta definitivt beslut om.

Till artiklen

23 mars 2012 – Sveriges Radio

Miljöministern pratar skjutövningar

Frågan om utökade skjutövningar i Göteborgs södra skärgård kommer upp i riksdagen i eftermiddag och det kan bli en första signal om vad regeringen tycker.

Till artiklen

16 mars 2012 – Miljötidningen

Krigsturism – en bra affärsidé?

Sedan några år tillbaka erbjuder Försvarsmakten internationella organisationer, det vill säga Nato och enskilda länder att komma till Sverige för att träna militära förband. I Norrbotten har Nato haft flera stora krigsövningar. USA har övat bombfällning i Västerbotten.

Till artiklen

18 mars 2012 – Skärgårdsuppropet

Skärgårdsuppropet fick 2012 år Kaprifolpris av Naturskyddsföreingen i Göteborg

Naturskyddsföreningen i Göteborg har tilldelat Skärgårdsuppropet 2012 års Kaprifolpris. Priset överlämnades av Naturskyddsföreningen i Göteborgs ordförande Helena Norin vid föreningens årsmöte, den 17e mars.

Till artiklen

19 februari 2012 – Tidningen Väster (GöteborgDirekt)

Södra Skärgården är vår soldatfabrik

Turerna kring försvarets närvaro i Södra skärgården går vidare. Inte heller försvaret fick som de ville i yttrandet från mark- och  miljödomstolen. Och även de har regeringen i sikte för att i slutändan få sin vilja igenom.

Till artiklen

10 januari 2012 – Sveriges Radio

Öbor fortsatt besvikna på försvaret

I torsdags godkände Mark- och miljödomstolen att skjutövningarna i Göteborgs södra skärgård utökas. De boende är fortsatt besvikna, eftersom domstolen går nästan helt på Försvarsmaktens linje.

Till artiklen

14 november 2011 – Tidningen Väster (GöteborgDirekt)

Hemmabyggd militär blir till konst i Södra Skärgården

Dystopiskt konstprojekt om försvaret i skärgården. Styrsöbon Lotta Hammar har iscensatt ett skräckfyllt framtidsscenario med hjälp av en hemmabygd militär.

Till artiklen

7 oktober 2011 – TV Väst

Skärgårdsskjutfältet

I två dagar har det varit förhandlingar i Miljödomstolen. Dessa var första dagen i Folkets Hus i Göteborg och andra dagen ute på öarna Styrsö och Brännö. Nu har argumenten framförts och ”dom” eller snarare ett brev kommer att skrivas till regeringen i frågan om Skärgårdsskjutfältet i Göteborgs hamninlopp.

Till videon på YouTube

6 oktober 2011 – Sveriges Radio

Kritik mot provskjutningar

Militärens övningsskjutningar i Göteborgs södra skärgård prövas i Mark- och miljödomstolen. Skärgårdsbor och närvarande politiker är kritiska till de provskjutningar som gjordes när domstolen var på plats.

Till artiklen

3 oktober 2011 – Göteborgsposten

Södra skärgården får inte bli ett skjutfält

Försvaret har fått tillstånd av Miljöprövningsdelegationen till kraftigt utökade skjutövningar i Göteborgs skärgård. Detta innebär omfattande konsekvenser för boende, besökare, djur och natur. Detta måste omprövas! Därför överklagar vi beslutet skriver bland andra Anneli Hulthén (S).

Till artiklen

6 augusti 2011 – Göteborgsposten

Farlig granat detonerades

En granat detonerades på torsdagen i Göteborgs skärgård. Granaten hade kunnat döda någon.

Till artiklen

17 juni 2011 – Göteborgs Fria Tidning

Kommunen skärper kritiken mot skärgårdsskjutfältet

Kommunstyrelsen skärper kraven på Försvarsmakten i ett yttrande som kommer att skickas till Miljödomstolen i dagarna.

Till artiklen 

14 juni 2011 – Göteborgsposten

Rödgröna: Inget skjutande under semestern

Striden om skjutövningarna i skärgården går vidare. De rödgröna partierna i Göteborg vill begränsa försvarets skjutiver.

Till artiklen

3 juni 2011 – Sveriges Radio

Fler skjutövningar hotar miljön

När militären vill öva mer på vissa skjutfält så varnar Naturskyddsföreningen för att det får konsekvenser för miljön. Bly från ammunition på de allt mer nyttjade skjutfälten hotar växt och djurliv, enligt ordförande Mikael Karlsson.

Till artiklen

2 juni 2011TV Väst

Militären bjöd in till skärgårdsråd

Den 4 maj 2011 bjöd militären in till ett Skärgårdsrådsmöte om Skärgårdsskjutfältet utanför Brännö. Här är en sammanställning av diskussionerna på mötet.

Till videon på YouTube

2 juni 2011 – TV Väst

Skärgårdskriget – debatt på IKFFs möte

Debatt på möte med Internationella Kvinnor för Fred och Frihet. Debattörer är Karin Greenberg, centerpartiet, Birgitta Hultqvist Skärgårdsuppropet, Thaher Pelaseyed Vänsterpartiet, Erik Pousar Försvarsmakten. Moderator Ingela Mårtensson.

Till videon på YouTube

28 maj 2011 – TV Väst

Skärgårdskriget var ett tema på IKFFs debattmöte

Internationella Kvinnorförbundet för Fred och Frihet hade kongress och temamöte den 21 maj i Göteborg. Skrägårdskriget debatterades och här är de fyra som deltog i debatten. I del 1 gör de en kort presentation och i del 2, som kommer senare, är själva debatten.
Birgitta Hultqvist, Skärgårdsuppropet, Erik Pousar, Försvarsmakten, Thaher Pelaseyed, Vänsterpartiet och Karin Greenberg, Centerpartiet.

Till videon på YouTube

11 Maj 2011 – Göteborgs Fria Tidning

Borgarna fullföljer sossarnas militärstrategi

Vilken hemlig kod fick riksdagens 112 socialdemokrater att sitta knäpp tysta när framtida obegränsade internationella militära övningar i Göteborgs södra skärgård diskuterades?

Till artiklen

10 Maj 2011 – Göteborgs Fria Tidning

Ordkrig mellan försvaret och skärgårdsbor

Kraftmätningen mellan öborna och myndigheterna om utökade militära övningar i Göteborgs södra skärgård har gått in i ett ställningskrig, eller snarare, i ett ordkrig som rasar i Miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt.

Till artiklen 

4 maj 2011 – Göteborgsposten

Fler skjutningar i skärgården

Försvaret vill ha fler skjutövningar i skärgården. I dag, onsdag, diskuteras frågan med skärgårdsborna.

Till artiklen

4 maj 2011 – Sveriges Radio

Vill utöka skjutverksamheten i skärgården

Försvarsmakten vill nästan tiodubbla sin skjutverksamhet i skärgården, och det har upprört många öbor. Igår samlades berörda för att diskutera frågan.

Till artiklen

4 maj 2011 – Göteborgsposten

Ökat skjutande i skärgården

Mycket lite skottlossning i år, få skott 2012 och 2013 men kanske betydligt mer skjutande 2014. Det var militärens budskap till det nyinrättade Skärgårdsrådet som hade sitt första möte.

Till artiklen

4 maj 2011 – Sveriges Television

Marinchef lovar färre skjutövningar

På onsdagen kom stf marinbaschefen, Per Juliusson, till Göteborg för att träffa Göteborgs skärgårdsråd och diskutera de marina skjutområdena i södra skärgården.

Till artiklen

29 april 2011 – Göteborgs Fria Tidning

Turerna kring militärövningar JO-anmäls

Försvarsmakten och Länsstyrelsens samråd med allmänheten gällande militärövningarna i Göteborgs södra skärgård har brustit. Det menar tre personer som nu anmäler myndigheterna till Justitieombudsmannen, JO.

Till artiklen

26 april 2011 – GT / Expressen

Skjut inte mer i skärgården

Vi vädjar därför till försvarsministern att stå upp för invånarna i Göteborgs södra skärgård och försvara deras framtid, försvara den känsliga naturen och försvara möjligheten till fortsatt friluftsliv. Om du inte vet hur man gör det, är du välkommen ner hit för att öva.

Till artiklen

20 april 2011 – TV Väst

Skärgårdsskjutfältet-intervju med Jan Halldin och Stina Fransson

Militären har skjutövning vid Brännö i Södra Skärgården. Men hur går det med miljöprövningen och de internationella miltiärövningarna? Vi besöker Brännö tillsammans med journalisten Jan Halldin och träffar Stina Fransson som berättar om fåren på Brännö mm. Frågan varför det är så tyst från andra media än TV Väst i den här frågan och varför står inte politiker upp och berättar om sina åsikter i frågan. Militär skjutfält finns på flera platser i VG regionen.

Till videon på YouTube

11 april 2011 – Göteborgs Fria Tidning

Riksdagspolitiker ställde försvarsministern mot väggen

Militärövningarna i Göteborgs södra skärgård kommer bli en fråga för regeringen. Det stod klart under en riksdagsdebatt där politiker från Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet riktade kritik mot övningarna. Försvarsminister Sten Tolgfors menar dock att han inte kan påverka ärendet.

Till artiklen

10 april 2011 – Tidningen Väster (GöteborgDirekt)

Militär upptrappning hot mot skärgårdsidyll

I december fick försvaret tillstånd att utöka sina militära övningar i Södra Skärgården. Ett tillstånd som skulle ha stor inverkan på miljö och friluftsliv. Men även den dolda beslutsprocessen upprör och nu rustas det för kamp ute på öarna.

Till artiklen

16 mars 2011 – TV Väst

Anneli Hulthén (s) – socialdemokraternas politik och VG valet

21 min intervju med Anneli Hulthén visar att det finna många intressanta frågor att diskutera: Skärgårdsskjutfältet, vindkraft, bostäder till ungdomar, kulturpolitiken, kommunala bolag, seniorpolitiken, VG valet 15 maj och mycket annat.

Till videon på YouTube

16 mars 2011 – Göteborgsposten

Nato kan öva i skärgården

Södra skärgården öppnas för Natoövningar. Försvaret kör över Göteborgs politiker.

Till artiklen

16 mars 2011 – Göteborgs Fria Tidning

S, V och MP säger nej till militärens planer i skärgården

På kommunstyrelsens möte den 19 januari hann den politiska majoriteten inte skriva något yrkande. Nu har dock S, V och MP samlat sig för att i ett gemensamt uttalande säga nej till den utökade militärverksamheten i Göteborgs södra skärgård.

Till artiklen

16 mars 2011 – Göteborgs Fria Tidning

Riksdagsvänstern kräver att försvarsministern agerar

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, Hans Linde, begär att försvarsminister Sten Tolgfors stoppar försvarsmaktens planer.

Till artiklen

1 mars 2011 – Göteborgs Fria Tidning

Försvaret kräver fler övningar i skärgården

FRIA har tidigare skrivit om att många boende i Göteborgs södra skärgård organiserar sig mot att Försvarsmakten får tillträde till skärgården 115 dagar om året och till 1,3 miljoner skott. Men nu kräver Försvarsmakten ännu mer tillträde.

Till artiklen

1 mars 2011 – Göteborgs Fria Tidning

Förvirrade politiker skyller på tidsbrist

När frågan om militärövningar var uppe på kommunstyrelsens bord den 19 januari rådde stor förvirring. Jan Halldin söker svar hos politikerna på frågan varför de inte agerade tydligare.

Till artiklen

27 februari 2011 – Skärgårdsuppropet

Det är krig på Brännö brygga – Henrik Wallgren

Militären har lämnat förslag på att tredubbla antalet skjutdagar utanför Brännö, skjuta mer än 1 milj skott och ha övningar tillsammans med andra länder. Vapenindustrin deltar givetvis och testar nya bomber och granater.

Henrik Wallgren har gjort protesttexten ”Det är krig på Brännö brygga”. Musik av Lasse Dahlquist. Inspelat av Peter Jonsvik och Håkan Svensson för TV Väst. Musikpålägg med dragspel och bas är gjorda av Peter Jonsvik.

Till artiklen

14 februari 2011 – Göteborgs Fria Tidning

Skärgården blir en krigszon

Orimliga bullernivåer, djur och miljö påverkas negativt och den turisttäta skärgården förvandlas till en krigszon. Det är en del av kritiken mot militärövningarna som invånare i Göteborgs södra skärgård för fram i överklaganden till Miljödomstolen.

Till artiklen

14 februari 2011 – Göteborgs Fria Tidning

Ingen vet vilka militärmakter som kommer delta

115 dagars skjutande om året och internationella militärövningar planeras nu i Göteborgs södra skärgård. Därmed inlemmas skärgården i den nya svenska militärstrategi som den borgerliga regeringen la grunden till med Försvarsmaktens bombövning i augusti 2010 i Norrbotten.

Till artiklen

14 februari 2011 – Göteborgs Fria Tidning

Länsstyrelsen: ”Försvarsintresset har företräde”

Ansvarig för länsstyrelsens beslut att ge Försvarsmakten utökade övningsmöjligheter i Göteborgs södra skärgård är Magnus Sandström, ordförande för Miljöprövningsdelegationen.

Till artiklen

9 februari 2011 – TV Väst

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd om Skärgårdsskjutfältet och olika riksintressen

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd om Skärgårdsskjutfältet och olika riksintressen. Vilka väger tyngst – båt och friluftslivet eller militärens riksintresse i fredstid? Det får inte bli något ”High Chaparall” tycker Catharina.

Till videon på YouTube

7 februari 2011 – TV Väst

Jonas Ransgård(m) om Skärgårdsskjutfältet

Skärgårdsskjutfältet har överklagats av kommunstyrelsen i Göteborg där Jonas Ransgård (m) ingår. Här ger han sin syn på Skärgårdsskjutfältet i Södra Bohuslän.

Till videon på YouTube

4 februari 2011 – Sveriges Radio

Öbor protesterar mot militärskjutningar

Planerna på stora militära skjutövningar i Göteborgs skärgård får öbor att reagera. Miljontals planerade skott har väckt ilska och nu har bland annat en namninsamling dragit igång.

Till artiklen

4 februari 2011 – TV Väst

Landshövding Lars Bäckström om Skärgårdsskjutfältet i Södra Bohuslän

Landshövdningen var på Båtmässan idag och jag passade på att fråga honom om Skärgårdsskjutfältet och hur besluten har fattats. Lars säger att det inte är Länsstyrelsen som tagit dessa beslut utan en domstol som heter Miljöprövningsdelegation. Överklagan kan göras till Miljödomstolen i Vänersborg vilket många redan gjort. Vad beslutet handlar om är att göra en miljöprövningen av verksamheten säger Lars Bäckström.

Till videon på YouTube

3 februari 2011 – Proletaren

Som att bo i en krigszon

Esben Almkvist och Malin Andersson flyttade till Donsö i Göteborgs södra skärgård för drygt två år sedan och är kritiska till beslutet att låta försvarsmakten utöka sina skjutövningar på skärgårdsskjutfältet.

Till artiklen

3 februari 2011 – Proletaren

Övningsfält åt USA

USA och Nato kan tillåtas öva i skärgårdsidyll inför angreppskrig
Försvarsmakten vill förvandla Göteborgs södra skärgård till ett övningsfält inför imperialistiska angrepps- krig. En tätbefolkad idyll saboteras av buller och giftiga metaller.

Till artiklen

21 januari 2011 – Sveriges Radio

Göteborg vill inte ha fler skott i skärgården

Göteborgs Stad överklagar det generösa tillstånd Försvaret fått att öka skjutövningarna i skärgården. Strax före jul gav miljöprövningsdelegationen tillstånd till miljontals skott fördelade över hundra dagar varje år. Men kommunen vill inte att skjutandet ökar.

Till artiklen

21 januari 2011 – Göteborgsposten

Försvaret vill skjuta mer i Södra skärgården

En dubblering av skjutandet skulle gå an, kanske tre gånger mer – men inte tretton gånger mer än hittills. Göteborg överklagar beslutet om försvarets verksamhet i Södra skärgården

Till artiklen

19 januari 2011 – TV Väst

Försvarsmakten förbereder internationella militärövningar i Södra Skärgården

Protester mot försvarsmaktens utökning av Skärgårdsskjutfältet utanför Brännö.

Till videon på YouTube